Punč: Sváteční nápoj pro zahřátí

Punč
Vyzkoušejte si vyrobit svůj vlastní horký nápoj doma. Punč patří mezi tradiční zimní horké nápoje, který je možné připravit v bezpočtu variací a chutí. Přečtěte si, jaké suroviny je možné použít vzhledem k různým potravinovým dietám

Určitě to znáte. Jen tak si brouzdáte v zimě po venku a vstřebáváte vánoční atmosféru a říkáte si, že by to chtělo něco pro zahřátí. Pokud bydlíte ve větším městě, nevadí vám tlačenice a spousta lidí okolo, můžete si zajít pro něco horkého a dobrého na vánoční trhy. Pokud ale tomuto neholdujete, trhy ve vašem okolí nejsou, a nebo chcete mít kontrolu nad tím, co pijete, vyzkoušejte si vyrobit svůj horký nápoj doma.

Horký punč na zahřátí
Horký punč na zahřátí

Pro všechny, kteří trpí celiakií, nějakou alergií či intolerancí, je velkým rizikem konzumovat nebalené potraviny a nápoje. Bohužel se často stává, že i když se zeptáte, tak prodejce buď neví, nebo je pro něj přednější výrobek prodat, než vaše zdraví. Je tedy lepší si svůj horký nápoj vyrobit doma z kvalitních surovin, u kterých znáte složení a nejlépe ještě pozvat své přátele, aby jej s vámi vyzkoušeli. Kdy jindy, než v tomto vánočním čase.

Reklama

Mezi tradiční zimní horké nápoje patří punč, který se vyskytuje v bezpočtu variací a chutí. Punč znali Evropané už v 17. století, a to díky britským kolonizátorům, kteří tento recept na lahodný nápoj přivezli z Indie. Původní indický recept byl složen z pěti ingrediencí a díky nim získal punč svůj název. Indové tento nápoj označovali jako „panča“, což znamená pět. Od našeho se původní recept liší tím, že jako alkoholický nápoj je používán Arak, který se vyrábí kvašením a destilací ze šťáv cukrových palem. Dalšími složkami původního punče jsou cukr, čaj, víno a voda. Pro chuť se také přidávalo koření a ovoce.

Dnes se již nemusíme držet zaběhlých tradic, do punče můžeme dát prakticky cokoli

V dnešní době se už nemusíme držet zaběhlých tradic a do punče můžeme dát různé suroviny dle chuti. Punč nemusí být pouze horký, ale můžete jen vychladit a podávat ve velké míse s krájeným ovocem. Správný punč by měl obsahovat 30 % alkoholu.

Jaké suroviny můžete do punče použít?

  • voda
  • alkohol
  • čaj
  • víno
  • mléko
  • ovoce
  • ovocné šťávy
  • skořice, kardamon, vanilkový lusk, hřebíček

Alkoholické nápoje a potravinové diety

Nutno podotknout, že největším nebezpečím v alkoholických nápojích je lepek, o kterém není na obalech zmínka, a proto byste se měli naučit, jaké druhy alkoholu do punče dávat nemůžete. Mléko a vejce jsou obsaženy hlavně v likérech a najdete je přímo ve složení daného produktu.

Červené vínoVíno - je přirozeně bezlepkové, obsahuje však siřičitany, na které se také vyskytují alergie a intolerance. Pokud víno se siřičitany konzumovat nemůžete a přesto byste si jej rádi dopřáli, navštivte osobně soukromé vinařství a ptejte si přímo vinaře, zda má i vína, které siřičitany neobsahují.

Grappa - je velmi silné víno s vysokým obsahem alkoholu, také přirozeně bezlepkové.

Jameson whiskey

Rum - pravý rum se vyrábí z melasy, která vzniká jako odpad při zpracování cukrové třtiny, je tedy přirozeně bezlepková. Tyto rumy jsou často označovány jako kubánské a mají bílou barvu. Tuzemské a tmavé rumy mohou obsahovat lepek. K jejich obarvení se používá barvivo zvané kulér, které se může kromě karamelizace cukrů vyrábět také karamelizací škrobu. Pokud jde o pšeničný škrob, bude potravina obsahovat lepek. Varianta používaná v lihovinách má kód E 150a.

Vodka - vodka se vyrábí z obilí nebo brambor. Brambory byly typickou surovinou pro výrobu polských vodek, avšak díky vysokým nákladům na výrobu jsou dnes kombinovány s obilninami. Finské vodky jsou vyráběny převážně z ječmene. Pro celiaki je dobré vědět, že se vzrůstajícím počtem filtrací a kvalitou vodky klesá obsah lepku ve výrobku.

Whiskey - tento alkoholický nápoj se vyrábí z obilnin, platí však (jako u vodky), že se vzrůstajícím počtem filtrací a kvalitou výrobku klesá obsah lepku a při několikanásobné destilaci by mělo být přenosu lepku zabráněno. Dejte si ovšem pozor, aby tento výrobek nebyl dobarven kulérem, díky pokusu získat krásnou zlatohnědou barvu.

Recepty na vánoční punče očekávejte již brzy.

Komentáře

Obrázek uživatele mika

Dobry den chtela bych se zeptat jaky mate nazor na pouzivani alkoholu po te kauze s jedovanym methanolem. Mam celkem strach koupit nejaky tvrdy alkohol a pouzit jej treba do cukrovi nebo vyrobit punc.

Obrázek uživatele Soňa Škeřík

Dobrý den, myslím si, že pokud koupíte kvalitní alkohol renomované značky, tak byste se měla vyhnout riziku. Rumy doporučuji používat zahraniční z cukrové třtiny. Pokud potřebujete výraznou rumovou vůni do cukroví, použijte aroma. Do punče můžete použít víno, koňak, brandy namísto rumu či vodky.  Opět bych volila raději kvalitní zahraniční značky.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist