Proč je důležité jíst pravidelně a kvalitně

Proč je důležité jíst pravidelně a kvalitně
Jíte pravidelně, nebo spíše nepravidelně a málo často? V dnešním článku si vysvětlíme, proč je důležité jíst pravidelně, kolikrát denně je ideální jíst a proč to tak vlastně je

Jíst pravidelně. Pojem, pod kterým si každý může představit něco úplně jiného. Například jíst pravidelně by mohlo klidně znamenat najíst se pravidelně každý den ráno a večer. Pravidelnost v tom jistě je, ale je to tak správně? Zcela určitě není.

Reklama

Jíst pravidelně v oblasti zdravého životního stylu neznamená jíst dvakrát denně. Neznamená to ani jíst třikrát denně, i když to už je o něco málo lepší.

Tento způsob stravování patří mezi ty horší
Tento způsob stravování patří mezi ty horší

Odborníci na celém světě se v této otázce shodují na tom, že nejlepší je pro lidský organismus přijímat potravu v pěti až šesti menších porcích v průběhu celého dne. Ptáte se proč?

Pro odpověď se musíme vrátit do minulosti

Lidské tělo je za poslední staletí geneticky nastaveno tak, že je připraveno přežít i ty nejkrutější časy, které znamenaly nedostatek jídla a hladomor. Posledním takovýmto obdobím byly první a druhá světová válka v první polovině 20. století.

Lidské tělo je geneticky nastaveno přežít nedostatek jídla, ačkoli to v dnešní době již dávno neplatí

Od té doby se ale životní podmínky lidí ve vyspělých zemích hodně změnily. Hladomor už zde opravdu nehrozí, ba naopak, žijeme ve světě nadbytku a potravinami se spíše plýtvá, než aby jich bylo nedostatek (mluvíme-li o vyspělých částech světa). Lidské geny ale na takovouto relativně rychlou změnu neumí tak rychle zareagovat a adaptovat se. Genetická výbava moderního člověka je tedy v podstatě stejná, jako byla genetická výbava našich dědů a pradědů, kteří museli přežít války, koncentrační tábory a jiná podobná zvěrstva.

A jak toto všechno souvisí s pravidelným stravováním?

V obdobích, kdy bylo jídla nedostatek, se lidské tělo naučilo s energií šetřit, takže veškerou energii, kterou získalo, ihned řádně uložilo. To znamená, že cokoli člověk snědl, muselo být buď ihned spotřebováno na nejdůležitější pochody v těle, nebo to bylo uloženo na horší časy. Tělo si totiž bylo 100 % jisté, že ty horší časy přijdou. A mělo pravdu. V té době horší časy dříve nebo později přišly vždy a díky šetřícímu režimu lidé přežívali i s minimálním příjmem potravy.

V dnešní době ale horší časy většinou nepřijdou, což naše tělo neví, protože je stále nastaveno na „šetřící program“.

Pokud jíte jenom 2× denně, nebudete moct zhubnout, případně ještě více přiberete

V praxi to potom znamená to, že pokud jste zvyklí jíst třeba jen dvakrát denně a divíte se, že nemůžete zhubnout nebo přibíráte, není se čemu divit. Vaše tělo šetří a ukládá všechno, co sníte, protože se bojí, že bude hůř.

Když se totiž ráno nasnídáte a za další 3-4 hodiny nic dalšího nesníte, tak si Vaše tělo řekne: „Aaa, tady něco nehraje, co když teď dlouho nic nedostanu, musím rychle začít šetřit a všechno uložit.“ Takže ve chvíli, kdy pak večer přijdete domů z práce, uděláte nálet na ledničku a sníte, na co přijdete, Vaše tělo ukládá jako o život, protože tuší, že to druhý den uděláte zase.

Šetřící efekt se projevuje negativně
Šetřící efekt se projevuje negativně

Proto je důležité se naučit jíst víckrát denně po menších porcích. Vaše tělo pak bude vědět, že za další 2-3 hodiny určitě přijde nějaká další energie, takže tu předchozí může klidně všechnu spotřebovat a spálit a neuloží nic nebo jen minimum.

Proč je důležité jíst kvalitní potraviny?

Tak na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Je přeci jasné, že raději dodáme tělu kvalitní potravinu, která obsahuje všechny důležité živiny, vitamíny a minerální látky, než potravinu, která je sice třeba levná, ale nic kromě energie Vašemu tělu nedodá.

Zářným příkladem je třeba celozrnné a bílé pečivo. Když sníte celozrnné nebo aspoň vícezrnné pečivo, tak víte, že jste do těla dostali složené sacharidy, vlákninu, minerální látky, vitamíny a i polynenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v různých semínkách, kterými je pečivo posypáno. Co víc, díky obsažené vláknině Vás celozrnné pečivo zasytí lépe a uděláte něco dobrého pro svá střeva.

Vybírejte celozrnné, nebo alespoň vícezrnné pečivo
Vybírejte celozrnné, nebo alespoň vícezrnné pečivo

Pokud si dáte obyčejný bílý rohlík, Vaše tělo dostane jen jednoduché sacharidy a tuk. Nic víc.

Proč tedy polykat hromady doplňků stravy, když si můžete vybrat kvalitní potraviny, které už všechny potřebné látky pro Váš organismus obsahují?

Přemýšlejte nad tím, co a kdy Vašemu tělu dáváte a věřte, že se to vyplatí.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist