Přemýšlíte nad vhodnou bezlepkovou snídaní pro vaše dítě? Zkuste pohanku

Pohanková kaše
Snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne, což platí zejména pro děti. Trpíte-li vy, nebo vaše dítě alergií na lepek, či jeho intolerancí a přemýšlíte nad chutnou a zároveň dostatečně vydatnou snídaní bohatou na živiny, vyzkoušejte připravit třeba pohanku

Jak jsme zmínili již v samotném úvodu, snídaně je skutečně pro náš organismus velmi důležitá. Této problematice se podrobněji věnuje článek Tipy na zdravou a vydatnou snídani. Platí to nejen pro dospělé jedince, ale především pro děti. Právě těm je optimální chystat snídaně již od malička, aby si na příjem jídla v ranní hodinu zvykly a v budoucnu jej považovaly za standardní součást dne.

Proč je snídaně pro děti důležitá

Většina odborníků se shoduje, že vynechání snídaně může ovlivňovat budoucí zdravotní stav dítěte. Nejmarkantnější je riziko nadváhy a cukrovky - Diabetes Mellitus. Děti, které nesnídají, mívají také horší výsledky ve škole, protože tělo nemělo možnost ráno načerpat dostatečné množství energie, která mu pak chybí, a je unavené.

Dětem je optimální chystat snídaně již od malička
Dětem je optimální chystat snídaně již od malička

Neméně důležitým faktorem je také tendence mít nejvyšší energetický příjem ve večerních hodinách, se kterým je nejčastěji spojován růst nadváhy a obezity.

Reklama

Některé studie také řeší otázku tzv. nutrientů, které příznivě působí na mozek a duševní zdraví člověka. Mezi tyto nutrienty řadíme například vápník, železo, kyselinu listovou nebo vitamíny skupiny B.

Pohanka jako zdravá a vydatná forma snídaně

Pohanku řadíme mezi pseudocereálie. Je také velmi ceněna pro vysoký obsah železa, draslíku, fosforu a vápníku. Známá je obsahem rutinu, jež příznivě působí na stěnu cév a je také antioxidantem. Podstatný je také fakt, že pohanka je sama o sobě přirozeně bezlepkovou potravinou, což ocení především celiaci, kteří musí držet bezlepkovou dietu.

Pohanka je přirozeně bezlepková, což ocení především celiaci

Pokud máte někdy chuť na sladkou, ale vydatnou variantu snídaně, máme pro Vás tip. Pohanková kaše od Hurvínka NOMINA splňuje přísná kritéria a díky obsahu lepku nižšímu než 20 mg na 1 kg výrobku je vhodná pro zařazení do bezlepkové diety. Hurvínkova pohanková kaše je rovněž označena logem „Vím, co jím“ a vyrobena v České Republice.

Pohanková kaše NOMINA
Pohanková kaše NOMINA

Pohanková kaše je lehce stravitelná a má vysokou nutriční hodnotu. Díky obsahu polysacharidů je ideálním pokrmem pro zahájení dne. Polysacharidy mají tu výhodu, že po jejich konzumaci nedochází k výraznějším výkyvům hladiny krevního cukru, což navozuje mimo jiné i delší pocit sytosti. Snídaně by měla zajistit 25 % celkového přívodu energie. Pohanka, mléko a přídavek ovoce zajistí, že svému potomkovi na úvod dne dodáte nejen dostatek energie, ale také důležité minerální látky a vitaminy.

Pohankovou kaši ochuťte třeba čerstvým ovocem
Pohankovou kaši ochuťte třeba čerstvým ovocem

Má-li být snídaně vydatná, je vhodné do kaše přidat jakékoli oříšky či semínka. Zpestřit ji lze libovolným ovocem, ať už v sušené, či čerstvé podobě. S výhodou můžete využít sezónní bobuloviny, jako například borůvky, jahody, či maliny. Zdá-li se Vám nebo Vašemu potomkovi kaše málo sladká, můžete ji dochutit například lžičkou medu nebo javorového sirupu. Barvu i chuť lze ozvláštnit marmeládou, džemem či jinou zavařeninou. Kaše je teplým pokrmem a je ideální zejména do studených dní a při brzkém ranním vstávání, kdy příjemně nastartuje den.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist