Poznáváme sóju - 2. díl: Produkty bez fermentace

Produkty bez fermentace
Sója je díky své nutriční skladbě živin a zastoupení minoritních látek ideální plodinou pro výrobu nejrůznějších produktů. Kromě toho, že neobsahuje lepek a je tak vhodná pro celiaky, je ze sóji možné vyrobit i nápoje, které jsou tak vhodnou alternativou pro osoby trpící alergií na kasein nebo intolerancí laktózy

Tip: Přečtěte si také Poznáváme sóju - 1. díl: Fermentované produkty

Sojové produkty se dají rozdělit na fermentované s použitím přírodní fermentační kultury a na výrobky, kde nedochází k fermentaci (kvašení).

Výhodou sójových výrobků je nepřítomnost lepku, laktózy, cholesterolu, vhodnější skladba mastných kyselin, vyšší obsah lecitinu a vitaminu E.

Sójové produkty bez procesu fermentace

Sojové maso

Vyrábí se hlavně ze sójových bílkovin, do kterých se přidají další ingredience a ochucovadla, které napomáhají napodobit různé druhy masových pokrmů. Jako sušené sojové maso jsou na trhu k dispozici pokrájené na plátky, kostky, nudličky, jako granulát nebo jako součást polotovarů. Obvykle obsahují méně tuků, jsou zdrojem bílkovin, železa a vitamínů řady B.

Sójové maso
Sójové maso

Sojové nápoje

Sójový nápoj patří k typickým východoasijským potravinám. Jeho výroba začala pronikat do Evropy a USA až ve 20. století. Dříve byly tyto výrobky na našem trhu známé pod názvem sójové mléko, nyní jsou podle nové legislativy označovány jako sójové nápoje.

Sójové mléko
Sójové mléko

Složení těchto produktů závisí na použitém technologickém postupu výroby. Tradiční postup výroby sójových nápojů zahrnuje rozemletí namočených sójových bobů, povaření s vodou, odstředění získané emulze a oddělení od sedimentu, dále pasteraci a homogenizaci. Dalším možným postupem, je výroba sójového nápoje z plnotučné sójové mouky. Tohoto postupu se využívá převážně v USA.

Reklama

U nás jsou k dostání sojové nápoje společnosti Provamel  (výrobky v biokvalitě) a Alpro soya v tekuté formě, které kromě nápojů nabízí i různé ochucené sojové dezerty nebo sojové smetany do teplé kuchyně. K dalším dostupným výrobkům se řadí sušený sojový nápoj Zajíc. K dostání je jak čistý natural, tak obohacený vlákninou nebo se smetanovou příchutí.

Produkty Provamel
Produkty Provamel

Sojové nápoje je možností náhrady kravského mléka.  Oproti kravskému mléku má však nižší obsah vápníku a nižší hodnoty bílkovin.

Okara

Okara vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sojových nápojů. Má podobu drti. Je bohatá na vlákninu a proteiny. Může být použita jako základ k výrobě sojových svačinek.

Sojová mouka

Sojová mouka se vyrábí z pražených sojových bobů, které jsou rozemlety na jemný prášek. Sojová mouka představuje kvalitní zdroj bílkovin a minerálních látek. Má i vysoký obsah tuku, který podléhá oxidaci a žluknutí, proto je potřeba dodržovat podmínky skladování  - ve vhodné nádobě, v suchu, temnu a chladu. K dostání je i sojová mouka odtučněná.

Sójová mouka - きな粉 黒豆のきな粉
Sójová mouka - きな粉 黒豆のきな粉

Sojové vločky

Při zpracování se sójové boby opláchnou, nechají se popraskat a odstraní se slupka a poté z nich lisují vločky.

Sojový olej

Získává se extrakcí ze sójových bobů, neobsahuje cholesterol a obsahuje větší množství polynenasycených tuků.

Sójový olej
Sójový olej

Lecitin

Sojový lecitin se extrahuje ze sójového oleje. Používá se v potravinářském průmyslu jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů. Rovněž podporuje stabilizaci, krystalizaci a je vhodným antioxidačním činidlem.

Sojanéza, tofunéza

Slouží jako alternativa tradiční majonézy a tatarské omáčky. Sojanéza ani tofunéza neobsahují vejce, čili ani cholesterol, který se vyskytuje pouze v produktech živočišného původu.

Tofunéza
Tofunéza

Je u nich nižší riziko Salmonely, nicméně i zde platí pravidlo skladování v lednici, stejně jako u klasických majonéz. Mohou být obohaceny lecitinem, vlákninou a jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist