Naděje pro alergiky: do Evropy míří velbloudí mléko

velbloud
První továrna na velbloudí mléko spatří brzo světlo světa. Dubajská farma, která již 10 let chová tisíce velbloudů, se rozhodla ve spolupráci s lokální firmou vyvážet toto mléko do světa. Tato skutečnost je dobrou zprávou především pro ty, kteří nesmí konzumovat kravské mléko

Možná si říkáte, že velbloudí mléko je nestandardním produktem, ale opak je pravdou. Pro obyvatele Spojených arabských emirátů se jedná o běžnou potravinu, kterou konzumují stejně často, jako se konzumuje kravské mléko v Evropě.

V Dubaji existuje již 10 let velbloudí farma, která byla založena přímo vůdcem Dubaje Sheikhem Mohammedem. Snažil se tím podpořit pití velbloudího mléka. Aktuální produkce dosahuje až 5 000 litrů denně.

Reklama

Management farmy se nechal slyšet, že velbloudí mléko má jiné složení proteinů. Důsledkem je, že lidé alergičtí na kravské mléko mají alternativní produkt, který mohou namísto kravského mléka využít. Navíc má toto mléko obsahovat méně tuků, být lehce stravitelné a mít antivirotické účinky.

Velbloudi
Velbloudi

V některých zemích se již produkty z velbloudího mléka dostanou koupit poměrně běžně. Příkladem může být Rakousko, Japonsko, případně třeba Velká Británie. Je tedy jenom otázkou času, kdy se tyto produkty spolu se samotným mlékem objeví na pultech českých obchodů.

Velbloudí mléko je ve světě již poměrně běžné, brzy se objeví i v našich obchodech

V USA se sice o produkci velbloudího mléka pokoušejí také, mají to ale složitější, jelikož nemají tolik velbloudů. Výsledkem je pak výrazně vyšší cena výrobků a souvisejících produktů.

Otázkou zůstává, jakým způsobem se chov velbloudů za tímto účelem vyvine. Pravdou zůstává, že krávy byly dlouhá léta šlechtěny za účelem vysoké produkce mléka, které nemohou velbloudi zatím konkurovat. Vše se ale může v dohledné době změnit.

Aktualizováno 10. 6. 2013: Dle posledních informací, které máme k dispozici, byl dovoz velbloudího mléka schválen ze strany Evropské Unie. Proto můžeme v dohledné době očekávat jeho dostupnost v obchodech.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist