Mýtická hrozba Faraona a bájný Egypt. Jaká je pravda?

bájný Egypt
Teplo sálající z pouště, tajuplné hrobky faraonů a obdivuhodné pyramidy. Vítejte v Egyptě, v zemi plné písku a nejkrásnějším podmořským životem. Že ani tak byste tam nejeli? Chápu, hrozba faraonovy pomsty a představa dovolené na hotelovém pokoji je znepokojující. Avšak věřte, že dokud si to nevyzkoušíte na vlastní kůži, nepochopíte, že to tak opravdu není

I já sama jsem patřila k lidem, pro které Egypt patřil k destinacím, kam bych v životě nejela. Představovala jsem si jen špínu, otravné místní povaleče a jako celiak jsem si nedovedla představit, jak se tam budu stravovat. Ale jak člověk prochází všemi možnými a nemožnými životními situacemi, pochopí, že život je jedna velká výzva a je na něm, jak se k ní postaví.

Egypt a stravování pro celiaky

Dostala jsem možnost odjet do Egypta na služební cestu a opravdu se strachem a plným kufrem jídla jsem odlétala směr Egypt. Mohu Vám říct, že jsem celý život žila ve velkém omylu.

Reklama

Už snídaně, která byla velmi bohatě prostřená, mi nabídla ovoce, zeleninu, vejce, omelety a mnoho dalších potravin, které jsou pro celiaka nezávadné. Pochopitelně, musela jsem si s sebou vézt bezlepkové pečivo, ale po rozhovoru s delegátkou jsem se dozvěděla, že problematika celiaků dorazila už i do Egypta.

Jedno z nabízených jídel
Jedno z nabízených jídel

Nabídka surovin není moc rozšířená, ale ve velkých městech a konkrétních prodejnách je možné speciální bezlepkové potraviny sehnat. Proto, když pojedete na dovolenou s cestovní kanceláří, nebojte se je poprosit, aby v destinaci informovali delegátku o Vašem problému, aby pro Vás mohla v hotelu zařídit alespoň minimální nadstandard. K mému velkému překvapení jsem se v lepších hotelech setkala s informacemi u nabízeného jídla, zda obsahuje gluten či ne.

Faraonova pomsta

Jistě se ptáte: "A co Faraon? Pomstil se?" Odpovím vám jednoduše - nepomstil! ;-) Měla bych Vám uvést na pravou míru, co přesně tato fáma znamená. Mnoho lidí vám poví, že měli střevní potíže z vody a jídla, protože voda v Egyptě je špatná. Voda v Egyptě je naprosto normální, avšak obsahuje určitě bakterie, stejně jako místní klima, na které my evropani nejsme zvyklí. Proto platí pravidlo - pijte hlavně balenou vodu. To, že pak jíte ovoce a zeleninu, která je vodou z kohoutky umytá, ničemu nevadí. Však brambory a rýže, kterou si dáte s velkou chutí, se také vaří ve vodě z kohoutku. Ale to už si mnoho lidí neuvědomuje.

Voda v Egyptě je normální, jen obsahuje bakterie, na které nejsme v Evropě zvyklí

Jak sama delegátka vysvětlovala, střevní potíže a tzv. "Faraon" dostihuje hlavně klienty, kteří s prominutím "tláskají" páté přes deváté. Mají potřebu ochutnat všechno, co na stole vidí, ale střevní potíže pak svádějí na Faraona. Jednou z variant je i skutečnost, že se napijete ledových nápojů. Reakce těla, které bylo vystaveno 45 °C po celý den, je pak naprosto bouřlivá.

Sushi  Další z nabízených jídel  Čerstvé ovoce
Ukázky jídel a trhu s čerstvým ovocem

Mě osobně Faraon nedostihl. A to si troufám říct, že jsem mu šla hodně naproti. Jedla jsem v místní restauraci mimo hotel, ochutnala jsem téměř všechny "mořské potvory" a různé druhy koktejlů. Osudným se mi stal na jeden den "Fresh Orange Juice". Ale jsem soudná a vím, že za ten jeden velký břichabol si můžu sama, protože jsem vypila asi šest těchto nápojů za dopoledne. Prostě nešlo odolat.

Závěrem

Proto Vám radím: "Žádnou paniku!" I já, jako odpůrce Egypta, jsem změnila názor. Každá země by měla dostat šanci. A za ty rybičky a podmořský svět to opravdu stojí.

Foto, které nepotřebuje komentář ;-)
Foto, které nepotřebuje komentář ;-)

Šťastnou cestu a nádherné prázdniny!

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist