Mořské řasy

Mořské řasy
Mořské řasy jsou v současné době významným doplňkem stravy, který nám pomáhá jak v léčbě, tak prevenci nemocí. Ve východoasijských zemích se tradičně používají jako potravina, ale v evropských zemích zatím není přímá konzumace řas příliš rozšířena

Historie řas sahá daleko do minulosti. Asi 500 let př. n. l. se řasy začaly využívat jako krmivo, hnojivo a jako potrava v Číně, asi o tisíc let později také v Evropě. Je známo přibližně 10 000 druhů řas a dělí se na dvě velké skupiny: na řasy mořské a sladkovodní. Mořské řasy jsou závislé na kvalitě vody. Jsou to jednoduché organismy s obsahem fotosyntetického barviva.

Reklama

Zastoupení fotosyntetických barviv se u jednotlivých oddělení řas liší.

Zpracování řas

Kultivací řas se získává biomasa, která poskytuje živiny. Biomasa z řas je převládající produkt v řasové biotechnologii. Získává se z přírodních nádrží nebo z kultivací v umělých nádržích. Finálním produktem je obvykle zeleně nebo oranžově zbarvený prášek. Existuje mnoho druhů řas, z nichž největší světovou produkci zaujímají Chlorella a Spirulina.

Zeleně zbarvený prášek jako finální produkt
Zeleně zbarvený prášek jako finální produkt

Kultivace řas je proces přátelský k životnímu prostředí, který se využívá pro produkci organického materiálu pomocí fotosyntézy, za použití oxidu uhličitého, světelné energie a vody.

Bioaktivní látky v řasách

Mořské a sladkovodní řasy mají významnou nutriční hodnotu. U daných druhů je zastoupení jednotlivých složek proměnlivé, ale jako celek jsou velmi kvalitním zdrojem aminokyselin. Jsou bohaté na vitamíny (A, B1, B2, C) a vitamin B12, který se jinak vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu. Obsahují řadu důležitých minerálních látek jako je vápník, železo, jód, zinek a hořčík.

Mořské i sladkovodní řasy obsahují řadu důležitých minerálních látek

Specifikem řas je nejen správný vzájemný poměr minerálů pro naše tělo, ale i to že vzhledem k prostředí, ve kterém žijí, vznikají takové vazby, které umožní minerály rozložit, vstřebat a využít tyto látky prakticky beze zbytku. Z dalších látek je třeba zmínit polynenasycené ω-3 a ω-6 mastné kyseliny, polyfenoly, karotenoidy, vlákninu a chlorofyl.

Mořské řasy jsou velmi vhodnou potravinou pro doplnění chybějících minerálů a stopových prvků.

Řasy v kuchyni

Řasy by se měly v našem jídelníčku objevit pravidelně v malých dávkách. Pro někoho řasy mohou mít netypickou chuť a zvláštní vůni, pro tuto skupinu spotřebitelů jsou k dispozici řasy ve formě doplňků. Na výběr máme spoustu druhů řas. Mezi známé mořské druhy řas je možné jmenovat Wakame, Kombu (někdy označována kelp), Arame, Hiziki, Nori, Agar-Agar, Dulse, ze sladkovodních zástupců Chlorellu a Spirulinu. Nejčastěji jsou řasy k dostání v sušené formě.

Z mořských řas lze připravit mnoho chutných pokrmů
Z mořských řas lze připravit mnoho chutných pokrmů

Existuje mnoho způsobů, jak řasy v kuchyni využít. Mohou být přidány jako základ vývaru k ostatní zelenině, tento vývar pak může být součást vegetariánských omáček. Řasy vždy přidáváme, vaříme-li luštěninu. Napomáhají lepšímu uvaření a tím stravitelnosti luštěnin. Dají se nakrájet na plátky, povařit a přidat k rýži nebo jiné obilovině.

Je dobré mít doma více druhů řas a pravidelně je střídat

Nori plátky se používají při přípravě sushi. Nasucho osmažené nori vločky spolu s mořskou solí a sezamovými semínky poslouží jako koření a dekorace na polévku, těstoviny a jiné pokrmy.

Řasy v kosmetickém průmyslu

Řasy jsou zdrojem významných biologicky aktivních látek nazývaných kosmeceutika (látky zabraňující stárnutí), která jsou používána v kosmetických výrobcích a vykazují vlastnosti léčiv. Tyto látky zlepšují a chrání vzhled lidského těla.

Závěr

Řasy by si měly díky vysoké nutriční hodnotě a specifickým vlastnostem najít cestu do každé domácnosti.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist