Melasa - "černý zázrak"

Melasa - "černý zázrak"
Slovo melasa je vám zajisté povědomé. Avšak jak se získává a proč bychom ji měli konzumovat již možná přesně nevíte. A to je škoda. Pojďme se proto s tímto, pro naše zdraví velmi prospěšným, přírodním produktem blíže seznámit

Melasa je vedlejším produktem vznikajícím při výrobě cukru. Je tmavě hnědé až černé barvy, husté, medové konzistence. Má velmi specifickou, pro řadu lidí ne příliš příjemnou, nahořklo-sladkou, karamelovou chuť a vůni.

Melasa má hustou, medovou konzistenci
Melasa má hustou, medovou konzistenci

Řepná a třtinová - čím se liší?

Základními surovinami pro výrobu cukru, a tedy i melasy, jsou cukrová řepa a cukrová třtina. Vědečtí pracovníci z VUC Praha (Výzkumný ústav cukrovarnický) zkoumali, do jaké míry se oba druhy melasy odlišují a dospěli k závěru, že množství minerálních látek a vitaminů v nich obsažených je pouze mírně rozdílné, a tudíž lze výživovou hodnotu obou produktů považovat za srovnatelnou.

Reklama

Z chemického hlediska se melasy liší hodnotou pH. Řepná melasa je většinou alkalická (zásaditá) a naopak pH melasy třtinové bývá kolem 5, tudíž se jedná o látku kyselou. Podstatným rozdílem je také obsah invertního cukru (zjednodušeně směs glukózy a fruktózy vzniklá rozkladem sacharózy) – řepná melasa obsahuje 1%, třtinová až 20 %.

Řepná melasa je využívána převážně v zemědělství, pro potravinářské účely je to pak produkt z cukrové třtiny.

Řepná melasa, vyráběná v České republice, je využívána převážně v zemědělství, a to jako součást krmiv hospodářských zvířat (obzvláště skotu) a v lihovarnictví, kde je jednou z cukernatých surovin, používaných k výrobě lihu.  Mluvíme-li o melase pro přímé využití v potravinářství a k léčebným účelům, jedná se produkt vyrobený z cukrové třtiny („tráva“ z čeledi lunicovitých, pěstovaná v tropických oblastech).

Prevence i lék, známá několik staletí

Význam melasy pro náš organismus je dalekosáhlý. A jak už to bývá, nejedná se o žádnou novinku. O jejím blahodárném působení se ví již několik set let. Melasu, jako prevenci před vznikem onemocnění beri-beri (nervová onemocnění způsobené nedostatkem thiaminu neboli vitaminu B1), používali např. mořeplavci.

Dnes se výjimečného složení melasy využívá v rámci prevence různých onemocnění (např. podporuje zachování elasticity cév či činnost hladké srdeční svaloviny, díky vysokému obsahu hořčíku zabraňuje vzniku křečí atd.), v alternativní medicíně jako přírodního léčiva a dokonce i v medicíně klasické. Její denní příjem pozitivně ovlivňuje nejen fyzickou stránku našeho těla, ale podporuje i naši psychiku - rozpuštěná v teplém mléce pomáhá např. proti nespavosti.

Melasa podporuje i naši psychiku - rozpuštěná v teplém mléce pomáhá např. proti nespavosti

Melasa se používá nejen vnitřně, ale bylo prokázáno i zlepšení kožních problémů po její vnější aplikaci. Proto se v souvislosti s ní používá označení „černý zázrak“. Podrobnější výčet oblastí, které kladně ovlivňuje, je následující:

  • Cévní a srdeční onemocnění (anémie (chudokrevnost), arterioskleróza, křečové žíly, hemeroidy, vysoký krevní tlak, angína pectoris, infarkt)
  • Gynekologické problémy (výtoky, záněty vaječníků)
  • Kožní problémy (alergické reakce, ekzémy, lupenka)
  • Onemocnění pohybového aparátu (artritida, artróza, osteoporóza, revmatická onemocnění)
  • Onkologická onemocnění (vnitřní i vnější použití, na kůži poškozenou ozařováním)
  • Poruchy metabolismu (diabetes, hypovitaminóza, chronická zácpa či průjem, žlučníkové a ledvinové kameny)
  • Nervové poruchy (chronická únava, migrény, nespavost, neurózy aj.)

Bohatý zdroj organických látek i stopových prvků pro všechny věkové kategorie

Melasu jako doplněk stravy je možné podávat dětem již od 6 měsíců věku. Velmi vhodná je pro seniory, těhotné a kojící ženy (i všechny ostatní věkové kategorie), neboť obsahuje širokou paletu látek nezbytných pro správné fungování lidského organismu a to v přirozené, přírodní podobě, která je velmi dobře vstřebatelná a využitelná. Konkrétně se jedná o následující esenciální, nezbytné látky, které si naše tělo nedokáže vytvořit, a proto musejí být přijímány potravou:

Minerální látky a stopové prvky

  • obojí jsou chemické prvky, které jsou nutné ke správnému vývoji a fungování organismu
  • rozdíl je v jejich potřebném množství – u minerálních látek se jedná o miligramy, u stopových prvků o mikrogramy na den
  • jejich nedostatek (ale i nadbytek) způsobuje vážná onemocnění

Minerální látky

  • vápník (v jedné lžíci melasy je tolik vápníku, jako ve sklenici mléka)
  • sodík, draslík

Stopové prvky

  • železo (melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů)
  • chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor

Vitaminy

  • vitaminy rozpustné ve vodě (C, vitaminy skupiny B (vitamin B1, B2, B6, kyselina listová, pantotenová))
  • vitaminy rozpustné v tucích (A, D)

Nenasycené mastné kyseliny

  • pozitivně působí na činnost srdce, mozku i imunitu
  • můžete je znát také pod názvem „omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
  • patří mezi ně kyselina linolová, linoleová a olejová

Aminokyseliny

  • v melase je obsaženo 7 z 8 esenciálních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže vytvořit, a musejí být přijímány potravou

Enzymy, katalyzátory chemických reakcí

Dávkování a možnosti podávání

Dospělému zdravému člověku konzumujícímu melasu v rámci prevence je doporučováno dávkování 1 – 3 čajové lžičky denně, nemocnému pak množství dvojnásobné.

Melasu lze podávat na lžičce
Melasu lze podávat na lžičce

Podávat lze melasu nejjednodušeji na lžičce a zapíjet vodou, což ale vzhledem k její chuti ne každý zvládne, nebo ji rozpustit ve vodě (lépe se melasa rozpouští v horké), kterou lze dochutit např. citrónovou šťávou. Obdobně ji můžeme rozpustit v čaji, mléku, kakau či rostlinných nápojích, přidat do jogurtu, do dresinku na salát apod.

Při zevním použití je ideální přidat melasu do krému, tělového mléka a denně mazat postižená místa, příp. celé tělo. Melasu lze použít i samotnou a nanášet na obličej místo pleťové masky. Doba působení se udává 20 – 25 minut, načež je nezbytné důkladné opláchnutí.

Využití mimo lékařství

Kromě lékařství a léčitelství nachází melasa své uplatnění i v potravinářství, kde se využívá jako přírodní sladidlo s vysokou výživovou hodnotou, ideálně všude tam, kde bychom použili med. Výbornou chuť dodává údajně masovým pokrmům či zeleninovým salátům, je možné ji přidat i do pečiva, které díky melase získá atypickou vůni a chuť. Kromě potravinářství se používá, jak bylo již v článku zmíněno, i v kosmetice, farmacii a zemědělství.

Kde je k dostání a za kolik

Melasu si můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy a e-shopech, většinou v BIO kvalitě. Ceny se různí dle výrobce a velikosti balení. Mezi nejlevnější patří např. BIO Třtinová melasa Blackstrap, jejíž cena se pohybuje mezi 70 - 80 Kč/600 g.

BIO Třtinová melasa Blackstrap
BIO Třtinová melasa Blackstrap

Kromě čisté melasy se na trhu lze setkat i s melasou doplněnou o jiné látky, např. o beta-glukan (polysacharid podporující obranyschopnost organismu). Dále pak s produkty obsahujícími přídavek melasy (např. existuje třtinový cukr s melasou), které se však samozřejmě nemohou melase jako takové svou výživovou hodnotou rovnat.

Závěrem

Používali jste melasu již dříve, příp. jste se ji rozhodli na základě našeho článku vyzkoušet? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti!

Komentáře

Obrázek uživatele Tomáš

Zdravím! Proč se tedy nepoužívá ta řepná, když je skoro stejná? Zkusil jste jí někdo? Já si kupuju tu Blackstrap a docela to "leze do peněz"(sklenička je tak na 3týdny). Dávám jí do vloček a do jogurtu. Asi tu řepnou na sobě otestuji-pak dám vědět(koupím kanystr na půl roku za 100,-Kč hahaha )....

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist