Klíčky: Zařaďte tuhle nutriční bombu do svého jídelníčku!

Klíčky
Spěch, stres a únava… Dopřejte svému tělu také očistu v podobě klíčků, které jsou plné vitamínů a živin. Nemusíte pro ně dokonce ani do obchodu, vypěstujte si je lehce v pohodlí domova

Detoxikační účinky naklíčených semen luštěnin, obilovin a jiných rostlin byly známy již za dob Aztéků a nyní se konečně dostávají zpět do popředí.

Klíčky jsou vhodným nutričně bohatým doplňkem stravy
Klíčky jsou vhodným nutričně bohatým doplňkem stravy

Klíčky jsou velmi lehce stravitelné a jsou tak vhodným nutričně bohatým doplňkem stravy, při pravidelném užívání vám napraví trávení, zbaví vás únavy a posílí celý organismus.

Proč klíčky jíst

Klíčky určitě přidejte do své životosprávy, protože jsou bohatým zdrojem vitaminu A, skupiny B, C i E. Při klíčení se navíc přeměňují škroby na cukry, tudíž do sebe dostaneme jejich konzumací spoustu enzymů. Mají také bohatý obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin a minerálních prvků, jako je např. fosfor, draslík, hořčík, vápník a železo.

Reklama

Veškeré tyto živiny jsou důležité obzvláště pro vyvíjející se dětský organismus, klíčky dopřejte tedy nejen sobě, ale především svým ratolestím.

Vypěstujte si doma své klíčky

Klíčky jsou v dnešní době již snadno dostupné v různých obchodech, ovšem pokud chcete mít zaručenou bio kvalitu, je nejlepší si je nechat vyklíčit přímo doma. Nemusíte mít obavy, jelikož je to opravdu snadné, zvládne to v podstatě každý.

Klíčky zvládne vypěstovat prakticky každý
Klíčky zvládne vypěstovat prakticky každý

Koupená semínka opláchněte ve vodě, abyste se zbavili nečistot a slupek. Takto opraná semena dejte na noc do vody nabobtnat, druhý den vodu slijte a semínka znovu celé propláchněte. Nyní je dejte naklíčit, můžete využít například klasickou PET lahev nebo speciální nakličovací misku, která vám usnadní práci. Nejdůležitější je, aby semínka nebyla namočená ve vodě, pouze je musíte několikrát denně pořádně propláchnout. PET lahvi odřízněte hrdlo a do dna udělte několik malých dírek (takových, aby jimi semínka neprošla). Pak do ní semínka nasypte, přičemž je musíte alespoň 3x denně proplachovat. Umístěte je nejlépe do tmavé místnosti, tím získají svou křehkost. Asi po 3 až 4 dnech jsou klíčky připraveny ke konzumaci.

Pokud chcete, aby klíčky obsahovaly i chlorofyl, umístěte je poslední den na světlo, aby zezelenaly. Na závěr klíčky propláchněte přes cedník vodou a nechejte pořádně osušit, takto připravené klíčky můžete uchovávat nejlépe v uzavíratelné plastové nádobě v lednici, a to až po dobu 7 dnů.

Klíčky
Klíčky

Která semena si můžete nechat naklíčit

  • obiloviny - žito, oves, pšenici, ječmen a špaldu
  • luštěniny - čočku, mungo, sójové boby, hrách a cizrnu
  • brukvovité - ředkvičku, zelí, brokolici, řeřichu a hořčici bílou
  • olejniny - sezam, dýni, len a slunečnici
  • pseudoobiloviny - proso, amarant nebo pohanku
  • další - česnek, pór, vojtěšku, pískavici, tykev, koriandr či řepu salátovou

Pokud s konzumací teprve začínáte, postačí vám denně jedna lížíce klíčků, kterou můžete přidat například do zeleninového salátu, jogurtu, nebo jen tak na chleba.

Tip na závěr

Vodu, kterou proplachujete klíčky, použijte k zálivce květin, jsou v ní totiž obsaženy minerály, které by přišly nazmar.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist