Což takhle dát si rybí tuk?

rybí tuk
Když se řekne rybí tuk, většině z nás se vybaví scéna, kdy babička či zdravotní sestřička nutí malému dítěti lžičku s touto nikterak vábně vonící ani chutnající poživatinou. Měly však naše prababičky pravdu? Je opravdu rybí tuk tak dobré léčivo a schopný životabudič? A jak na něj pohlíží dnešní moderní medicína? Na tyto a další otázky odpoví následující článek

To, co tvrdili naše prababičky, potvrzuje nyní i moderní medicína. Rybí tuk obsahuje vitamíny A a D. Avšak tyto látky může člověk získat i z jiných potravin. Mnohem důležitější jsou takzvané nenasycené mastné kyseliny omega 3, konkrétně tedy jejich dvě nejúčinnější formy - kyselina eikosapentaeová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tyto kyseliny si naše tělo nedokáže samo vyrobit, je proto nezbytné dodávat je našemu tělu ve stravě.

Reklama

Pokud přijímáme nenasycené mastné kyseliny pravidelně, snižujeme riziko vzniku srdečních chorob a zlepšujeme průchodnost a pružnost cév v našem těle. Rybí tuk pomáhá také při léčbě kožních onemocnění. Kolagen obsažený v rybím tuku má vliv na kvalitu vlasů a nehtů, stejně tak jako na stav našich kloubů a chrupavek.

Rybí tuk by se měl objevit především ve stravě malých dětí a těhotných nebo kojících matek

V neposlední řadě ovlivňuje rybí tuk centrální nervovou soustavu a mozek. Výše vyjmenované látky mají totiž správný vliv na fungování této soustavy, proto by se měly objevit především ve stravě malých dětí a těhotných nebo kojících matek. V tomto případě provedli výzkum britští vědci. Ti během pokusu podávali několika dětem rybí tuk. Po pár měsících zjistili, že se dětem, které užívaly tuto látku pravidelně, zlepšila paměť a také došlo k pokroku v úrovni jejich mentálního myšlení.

I v dospělosti má smysl užívat rybí tuk kvůli správné odolnosti nervového systému a duševní vyrovnanosti. Rybí tuk by měl také zabraňovat některým duševním chorobám, ať už se jedná o deprese nebo schizofrenii.

Kde tedy rybí tuk najdeme?

Tato otázka není nikterak složitá. Každý si dokáže logicky odvodit, že rybí tuk je obsažený především v rybách. Ale není ryba jako ryba. Určitě neplatí pravidlo, že každý tvor, který dokáže plavat, má dostatek těchto zdraví prospěšných látek. Bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny jsou především tučné mořské ryby. Ryby si totiž samy omega 3 kyseliny nevytvářejí, získávají je z planktonu v potravě. Obecně by mělo platit pravidlo, že čím chladnější voda, tím více omega 3 kyselin plankton obsahuje.

Nejsou ryby jako ryby
Nejsou ryby jako ryby

Nejvhodnějšími rybami pro příjem kyselin jsou makrely, tuňáci a lososi. Dobrým zdrojem jsou také sledi nebo pstruzi. Avšak ryby musí být ve své čerstvé podobě, pokud konzumujeme tuňáka z konzervy, získáváme látek jen zanedbatelné množství. Stejně tak tradiční česká ryba - kapr obsahuje pouze minimum těchto kyselin.

Pokud shrneme všechny tyto informace, není překvapením, že s nedostatkem nenasycených mastných kyselin nemají problém středomořské a skandinávské národy, u kterých se ryby a mořští živočichové na jídelníčku objevují pravidelně. Naopak Středoevropanům se těchto látek nedostává.

Odborníci doporučují konzumovat rybu ideálně dvakrát do týdne. V žádném případě však není na škodu doplnit dražší mořské ryby sladkovodními druhy. Pokud člověk nemá ryby právě v lásce nebo je pro něho čerstvý losos cenově nedostupný, je možné sáhnout po potravinových doplňcích.

Potravinové doplňky

Pokud se rozhodneme přijímat rybí tuk pomocí potravinových doplňků, nemusíme nutně zvolit variantu rybího tuku na lžičku. Na českém trhu lze zakoupit velké množství přípravků s obsahem rybího oleje. Ve většině případů se jedná o želatinové kapsle, které se rozpustí až v žaludku. Navíc jsou zbaveny nepříjemné chuti a také zápachu.

Rybí tuk jako potravinový doplněk
Rybí tuk jako potravinový doplněk

Při výběru doplňků je třeba se zajímat o jejich přesné složení. Ne každý výrobek, který obsahuje omega 3 kyseliny, má ve svém složení právě ty nejvíce účinné - tedy EPA a DHA. Pokud je produkt obsahuje, nemusí být také v dostatečném množství. Denní dávka doplňku by měla obsahovat alespoň minimální denní dávku EPA a DHA, což je přibližně 250 mg.

Konzument by neměl také dát na cenu výrobku. Zajisté neplatí pravidlo, že pokud je výrobek dražší, musí obsahovat větší podíl EPA a DHA.

Může mít rybí tuk nevýhody a rizika?

Tak jako u jiných potravin a jídel platí i u rybího tuku, že všeho moc škodí. Při nadměrné konzumaci rybího tuku může dojít k nevolnostem, pálení žáhy, průjmům, ale i ke krvácení z nosu nebo zápachu z úst. Vysoké dávky rybího tuku mohou zvýšit i hladinu krevního cukru. Omega 3 kyseliny potlačují krevní srážlivost, proto by se ti, kteří trpí poruchou krevní srážlivosti, měli před tím, než začnou užívat rybí tuk, poradit s lékařem.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist