Co jste nevěděli o avokádu

Avokádo
Patříte-li mězi příznivce zdravé výživy, pak má již avokádo na vašem stole jistě své místo. Díky mimořádným výživovým hodnotám a všestrannému využití ve studené i teplé kuchyni u nás toto exotické ovoce již pomalu zdomácnělo. Přesto je možná několik věcí, které jste o něm nevěděli

Avokádo, neboli správně česky hruškovec přelahodný, pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě. Nalézt ho můžeme v Brazílii, Izraeli, Mexiku, USA, Africe, Řecku nebo Španělsku. Avokáda je známo na 400 druhů, přičemž některé z nich dorůstají velikosti slepičího vejce, zatímco jiné dosahují 20 centimetrů a váží i jeden kilogram.

Reklama

Avokádo dodává nejlepší bílkoviny, nejjemnější tuky a nejzdravější sacharidy.

Rostoucí avokádo
Rostoucí avokádo

Co všechno v avokádu najdeme

Prvořadou předností avokáda je mimořádně vyvážený poměr vitaminů, bílkovin a minerálů a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Avokádo obsahuje všechny eseciální aminokyseliny, z minerálních prvků je významným zdrojem zejména železa a draslíku, z vitaminů například vitaminu E, C a B6, přičemž vitaminy C a E působí jako antioxidanty usměrňující vliv volných radikálů a podporující regeneraci buněk a vylučování toxinů. Železo je důležité při tvorbě červených krvinek, draslík pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat pravidelnou srdeční činnost. Vitamin B6 působí na správnou funkci nervové soustavy.

3/4 tuku obsažených v avokádu jsou ve formě lehce stravitelných nenasycených mastných kyselin

Ze všech druhů ovoce má avokádo nejvyšší přirozený obsah tuku (až 20 %), ale tři čtvrtiny tohoto tuku obsahuje ve formě lehce stravitelných nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je ideální potravinou pro všechny, kteří se musí nebo chtějí vzdát živočišných tuků.

Kromě toho obsahuje avokádo také specifický druh sacharidu (monosacharid manózy),  po jehož konzumaci se hladina cukru v krvi nezvyšuje, ale naopak snižuje. Mánóza je důležitým zdrojem energie pro náš mozek, takže podporuje psychické zdraví a mentální schopnosti.

Nejvíce zastoupené účinné látky ve 100 g:

Bílkoviny 1,9 g
Tuky 23,5 g
Sacharidy 3,4 g
Vláknina 1,5 g

 

Vitaminy
Riboflavin (B2) 0,20 mg
Niacyn (B3)
1,6 mg
Pyridoxin (B6)
0,61 mg
Kyselina listová
31 mg
Vitamin C
14,0 mg
Vitamin E
3,0 mg

 

Prvky
Draslík (K) 490,0 mg
Vápník (Ca) 10,0 mg
Hořčík (Mg) 30,0 mg
Fosfor (P) 42,0 mg
Síra (S) 25,0 mg

 

Avokádo je ovoce s nejvyšším obsahem bílkovin, nenasycených tuků, železa  a vitaminu E a B6.

Avokádo v kuchyni

Z avokáda lze připravit pomazánku, uvařit polévku nebo jeho kousky přidat do zeleninového salátu. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy patří jeho použití jako servírovací misky, kdy plod jednoduše rozpůlíme, vyjmeme pecku a vzniklé místo naplníme omáčkou, krémem nebo salátem. Avokádová dužina se také používá jako rostlinné máslo.

Avokádo jako servírovací miska
Avokádo jako servírovací miska

Avokádo doporučujeme kořenit pouze mírně solí a pepřem, aby se nepřehlušila jeho specifická jemná chuť.

Zpracování

Správnou konzumní zralost avokáda neurčujeme podle barvy, protože různé odrůdy mohou být od světle zelené až po černozelenou, ale jeho tvrdostí. Ke zpracování jsou vhodné plody, které se lehce poddají tlaku prstu. Zajímavostí je, že zrát začíná avokádo až po utržení ze stromu, takže pokud je ještě tvrdé, necháme ho jednoduše při pokojové teplotě dozrát.

Avokádo začíná zrát až po utržení ze stromu, proto jej necháváme při pokojové teplotě dozrát

Plod podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku a dužinu pokapeme citronovou šťávou. Působením světla totiž jinak vysoce hodnotné mastné kyseliny během několika minut zoxidují, čímž dochází k jejich znehodnocení. Dužina se pak zbarví dohněda a ztratí mnoho ze svých účinných látek.

Avokádo je zásadotvorné a napomáhá tak odkyselení organizmu.

Léčivé účinky

Před jakými zdravotními obtížemi nám může avokádo pomoci?

Ženské obtíže - Zvýšenou hladinu hormonů a menstruační bolesti lze snížit málo slanou stravou bohatou na bílkoviny, kterou avokádo bezesporu je.

Hemoroidy - Díky obsažené vláknině přispívá avokádo k rychlému průchodu žaludeční tráveniny střevy a zmírňuje zácpu, která bývá hlavní příčinou vzniku hemoroidů.

Kožní problémy - Vitamin E a vysoce kvalitní rostlinný tuk obsažené v avokádu chrání kožní buňky a působí preventivně proti kožním onemocněním.

Snížená imunita - Vysokým obsahem vitaminu B6 podporuje avokádo zdravý brzlík.

Avokádo

Oběhové obtíže - Draslík, obsažený v avokádu ve velké míře, zmírňuje většinu oběhových obtíží. Při látkové přeměně je draslík protihráčem sodíku obsaženém v kuchyňské soli, vyrovnává rozdíly osmotického tlaku v buňkách (tím brání unikání vody z tkání) a snižuje krevní tlak.

Nadváha - Účinné látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulinu, takže se snáze rozpouští tukový polštář.

Bolesti hlavy - Mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny působí jako tlumiče syntézy prostaglandinu a brání produkci určitých tělesných mediátorů nebo hormonů, odpovídajících za bolest hlavy.

Avokádo posiluje srdce, příznivě působí na snížení krevního tlaku a při chorobách ledvin, močových cest a jater. Prospěšné je při onemocněních kůže a sliznic. Snižuje hladinu cholesterolu a podporuje duševní svěžest a soustředění.

Avokádo v kosmetice

Vnitřně působí vitamin E z avokáda na vazivové tkáně a odpuzuje volné radikály. Mastná avokádová maska zase vyživuje, zvláčňuje a vyhlazuje vyschlou pleť.

Něco navíc

Avokádo vás ale může potěšit i jinak než svou chutí a výživovou hodnotou. Stačí, když jeho pecku dáte do sklenice s vodou a postavíte na okno. Budete-li mít štěstí, z pecky po nějakém čase vyrazí zelený výhonek. Pak už stačí přendat pecku do květináče se zeminou, umístit na slunném místě a čekat, až z ní vyroste krásná pokojová rostlina, která může časem dosáhnout až ke stropu.

 

Použité zdroje:

Oberbeil K., Lentzová Ch.: 2003, OVOCE A ZELENINA JAKO LÉK, 2. vydání, A.D. Praha, 294 s., ISBN 80-7321-067-3
Červená D., Červený K.: 2002, LÉČBA VÝŽIVOU, 2. vydání, Neografia a.s., 212 s., ISBN 80-88892-49-x
McWhirter A., Clasenová L.: 1998, JÍDLO JAKO JED, JÍDLO JAKO LÉK, 1. vydání, Reader’s Digest Výběr, 400 s., ISBN 80-902069-7-2

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist