Cizrna jako součást zdravé výživy

Cizrna
Cizrna patří mezi luštěniny a stejně jako ostatní druhy luštěnin pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu. Má však vliv také na imunitní systém, nervovou soustavu či cholesterol v lidském těle. Každý z nás by tak měl zvážit, zda ji zařadí i do svého jídelníčku

Jak již bylo zmíněno v úvodu, cizrna neboli římský hrách se řadí mezi luštěniny. V České republice však nedosahuje takové obliby, jako třeba hrách či fazole, ačkoliv ji řada lidí díky její chuti, která připomíná lískové oříšky, považuje za mnohem delikátnější, než ostatní luštěniny. Cizrna je vzhledem nejvíce podobná hrášku. Je však větší než hrách a má také hnědou či žlutohnědou barvu.

Reklama

Svůj původ má cizrna pravděpodobně v oblasti jihovýchodního Turecka nebo Sýrii. V současné době nejvíce cizrny vyprodukuje Indie, pěstuje se také v Mexiku a severní Africe. I v místě svého vzniku má dnes široké uplatnění. Nejen turisté znají kaši z cizrny zvanou hummus nebo kuličky z cizrnové kaše - falafel pocházející právě z Blízkého východu.

Cizrna
Cizrna

V cizrně najdete celou škálu zdraví prospěšných látek

Semena cizrny obsahují polysacharidy, bílkoviny a vlákninu. Právě díky vláknině a bílkovinám může cizrna pomoci ke snížení vysokého cholesterolu. V cizrně najdete také celou řadu vitaminů, jako je vitamin B2 či B6. Vitamin E pak posiluje imunitu, prospívá vlasům a kůži a má příznivé účinky na lidské srdce. Infarktu myokardu pomáhá předcházet také kyselina listová. Z minerálů má nejvyšší zastoupení železo, kterého je v cizrně téměř třikrát více než v mase, dále také hořčík, vápník a zinek. Posledně jmenovaný zinek podporuje například správnou funkci štítné žlázy.

Cizrna také obnovuje buňky a regeneruje organismus

Cizrna také obnovuje buňky a regeneruje organismus. Tuto vlastnost ocení zřejmě především ženy. Přidáním cizrny do svého pravidelného jídelníčku mohou totiž bojovat proti projevům stárnutí. Cizrna má však vliv i na psychické stavy člověka, pomocí ní jde lépe čelit stresu a depresím.

Cizrna - jedna z nejkvalitnějších luštěnin

Svým složením je cizrna vhodná pro kohokoliv. Kyselina listová, která je také v této luštěnině obsažena, může pomoci chránit plod těhotné ženy před vrozenými vadami nervové soustavy. Diabetikům snižuje hladinu cukru v krvi a také neobsahuje lepek. Kromě bezlepkové diety lze cizrnu zahrnout i do diety nízkokalorické či diety s omezením solí. Cizrna je vhodná i pro malé děti. Cizrna se objevuje i ve stravě veganů a vegetariánů, kteří pokrmy z luštěniny nahrazují maso.

Cizrna může nahradit maso
Cizrna může nahradit maso

Využití v kuchyni

 Z cizrny můžete ve své kuchyni uvařit nejen polévky, přidat ji lze i do zeleninových salátů nebo pomazánek. Jako příloha je cizrna vhodná například k masu. Pro svůj správný poměr živin, lze cizrnu označit za téměř plnohodnotnou potravinu. Je proto možné zařadit ji v denním menu jako hlavní chod.

Cizrnu lze upravovat téměř všemi způsoby

Cizrnu lze upravovat téměř všemi způsoby. Je možno ji vařit, péci, smažit či pražit. Záleží na tom, v jaké formě cizrnu máte. V obchodě koupíte cizrnu buď v suchém stavu, nebo v konzervě. Každá z těchto forem má své plus. Cizrna v konzervě jde dále velmi rychle a snadno zpracovávat a téměř ihned konzumovat. Sterilizací však cizrna přichází o důležité živiny. Hodnotnější je proto v suché formě.

Pokud chcete předejít nadýmání, přidejte bazalku, majoránku nebo oregano
Pokud chcete předejít nadýmání, přidejte bazalku, majoránku nebo oregano

Jako ostatní luštěniny je i cizrna těžká pro zpracování v trávicí soustavě. Před její přípravou je proto vhodné cizrnu nechat alespoň na 24 hodin (lépe pak na 48 hodin) odstát ve vodě. Poté se cizrna nejen lépe tráví, ale i více chutná a dokonce je i zdravější. Pokud chcete předejít nadýmání, přidejte k cizrně bazalku, majoránku nebo oregano. Špatnému trávení je možno zabránit i tím, že z bobulí odstraníte slupku. Protože jsou plody cizrny malé, bylo by jednotlivé loupání velmi složité. Kuchaři proto doporučují uvařenou cizrnu zalít studenou vodou a vyčkat, než se slupky začnou oddělovat samy.

Zdravé mlsání

Díky oříškové chuti se cizrně nebudou bránit ani děti. Těm lze cizrnu opražit a obalit v cukru. Zdravě tak můžete mlsat například při sledování televize, kdy vám cizrna nahradí tolik kalorické slané tyčinky a oříšky.

Cizrnová mouka

Z cizrny lze technologickým procesem pomocí vysokého tlaku a teplot vyrobit instantní cizrnovou mouku. Pokud si koupíte v obchodě již hotovou cizrnou mouku, ubude vám poté problém v kuchyni s namáčením cizrny, jejím vařením a následným pasírováním.

Cizrnová mouka
Cizrnová mouka

Cizrnovou mouku je vhodné používat při zahušťování polévek a omáček. Z mouky jde také péci lívance, placky nebo vařit knedlíky.

Recepty z cizrny

V závěru článku najdete dva recepty z cizrny, které vás zasytí, posílí obranyschopnost a dodají energii na celý zbytek dne.

Hustá cizrnová polévkaHustá cizrnová polévka

Výborná polévka na zahřátí, ale pochutnáte si na ní také v teplejším období. Cizrna má jemně oříškovou chuť a připravovat ji můžete jako hlavní chod, do polévek, pomazánek, či salátů. zobrazit celý recept

Cizrnové karbanátkyCizrnové karbanátky

Využití cizrny je širší, než by se na první pohled mohlo zdát. Jedna z možností jsou například následující cizrnové karbanátky, které jsou upraveny do bezlepkové podoby. zobrazit celý recept

 

Tak příjemné vaření!

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist