Červená řepa: Opomínaný zdroj zdraví

Červená řepa
Teplotní výkyvy a střídání počasí příliš neprospívají našemu zdraví a jsou velkou zátěží pro imunitní systém. Mnoho z nás si při prvních projevech nachlazení ordinuje větší přísun vitamínů v podobě citronů nebo pomerančů. Existuje však i jiná možnost, kterou lze doporučit - červená řepa

Červená řepa má svůj původ v antických zemích Středomoří. První zmínka o ní pochází z Babylonie a je více jak 3 000 let stará. Ve starověkém Řecku odvar z červené řepy skládali jako oběť bohu Appolónovi v jeho chrámech. Červená řepa se pak objevovala nejen na stole chudiny, ale i bohatých patricijů v Římské říši. I když v této době se konzumovaly především listy. Kořen červené řepy se pak využíval jako lék.

Reklama

U nás byla červená řepa, snad kvůli zkušenostem ze školních jídelen nebo pro svůj ne příliš vábný vzhled, dlouho opomíjena. V dnešní době se však vrací zpět do našich jídelníčků. Což je dobře, protože její zdravotní účinky jsou nepopíratelné.

Červená řepa
Červená řepa

Jak si připravit červenou řepu

Způsobů, jak si vychutnat červenou řepu, je několik. Kromě kořene červené řepy lze jíst i její listy. Ty lze upravit a podávat stejně jako špenát.

Z kořene řepy je možno připravovat zásaditou šťávu, kterou lze poté ředit vodou či míchat se šťávou z mrkve. Čerstvou řepu můžeme přidat do salátů, vařenou pak do polévek či pomazánek. Červenou řepu lze dobře i konzervovat a mít ji tak stále připravenou k okamžité konzumaci. Konzervací, stejně tak jako vařením, se však snižuje podíl vitamínů a dalších látek v této zelenině obsažených.

Červenou řepu v prášku lze využít jako potravinový doplněk

V dnešní době existuje i sušená červená řepa v prášku. Tou se například obarvují pokrmy. Kdo však nemá červenou řepu rád, ale chtěl by využít jejich pozitivních účinků na organismus, může užívat řepu v této práškové formě jako potravinový doplněk. I v této konzistenci je červená řepa stále velmi účinná.

Červená řepa

Pokud je řepa konzumována častěji, nemusí tělo vstřebat veškeré barvivo z této zeleniny. To se pak může projevit při vylučování, kdy se stolice a moč barví do červena. Tato reakce těla není vůbec nebezpečná a není třeba se jí děsit.

Červená řepa má tolik příznivých účinků na lidské tělo, že vypsat je podrobně do jednoho článku, by zabralo spoustu místa. Pokusím se je proto shrnout v následujících řádcích.

Červenou řepou proti chřipce

Jak jsem již zmiňovala v úvodu článku, červená řepa napomáhá v boji proti virům a bakteriím a podporuje imunitní systém. Obsahuje totiž velké množství vitamínů (především vitamín C). Při chřipce nebo angíně se doporučuje udělat si šťávu z deseti řep, dvou mrkví a kousku celeru. Pokud ani po dlouhé době choroba nepolevuje, je dobré si vykloktat teplou šťávou z řepy.

Červená řepa ovlivňuje činnost srdce a cév

Další látkou, kterou červená řepa obsahuje, je draslík, jenž napomáhá lepší srdeční činnosti, udržuje krevní tlak v normálu a zlepšuje fungování nervové soustavy. Na snížení krevního tlaku stačí vypít denně dva menší šálky šťávy z červené řepy.

Křemík v červené řepě zlepšuje pružnost cévních stěn

Křemík v červené řepě naopak zlepšuje pružnost cévních stěn. Tento prvek mimo jiné zpevňuje také kosti a vazivové tkáně.

Červená řepa zabraňuje chudokrevnosti

V červené řepě je obsažen i velký podíl železa. To podporuje tvorbu červených krvinek a také vytěsňuje škodlivé látky z krve. Krev se čistí a celé tělo se zbavuje toxických látek.

Vláknina pro lepší trávení

Pokud konzumujete červenou řepu, dopřáváte svému tělu i velký podíl vlákniny. Vláknina napomáhá správnému trávení tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku. Pokud pak žaludek funguje správně tak, jak má, nepřibíráme na váze. Díky vláknině se také upravuje lidské vyměšování a člověk netrpí zácpou nebo naopak průjmy.

Červená řepa v boji proti rakovině

Červená řepa je zcela běžně doporučována lékaři při léčbě rakovinového bujení či při následné rekonvalescenci po této těžké nemoci. Tato zelenina má antioxidační účinky, tedy snižuje v organismu počet tzv. aktivních volných radikálů. Ty svou přítomností v lidském těle mohou vyvolat právě zhoubné bujení. Zásluhu při boji s touto nemocí mají dvě látky obsažené v červené řepě - betain a rostlinný pigment betacyanin. Tyto látky obnovují, v některých případech až desetinásobně, buněčné dýchání, které je naprosto nezbytné k obraně proti rakovinnému bujení.

Červená řepa

Odborníci radí pacientům užívat denně klidně i tři sklenky šťávy z červené řepy nebo ji jíst v syrovém stavu. Nezanedbatelná je však i prevence. Pokud vypijeme sklenku šťávy z červené řepy jednou až dvakrát týdně, snížíme riziko výskytu rakoviny.

Červená řepa pro těhotné ženy

Vhodná je červená řepa i pro budoucí maminky. Další důležitou látkou, kterou má v sobě červená řepa obsaženu, je totiž kyselina listová. Nejvíce kyseliny listové je samozřejmě v syrové červené řepě, pokud řepu uvaříme, snižuje se obsah této látky až o polovinu. A čím je kyselina listová pro těhotné ženy tak prospěšná? Zmenšuje riziko potratu, napomáhá správnému vývoji plodu a snižuje tak možnost, že miminko přijde na svět s některou z vrozených vad.

Červená řepa zabraňuje tvorbě vrásek

V předešlém odstavci jsem shrnula, proč by červenou řepu měly jíst nastávající maminky. Tato zelenina je však vhodná i pro starší osoby. Červená řepa tím, jak regeneruje organismus, zpomaluje i jeho stárnutí. Kromě pozitivních účinků na pohybový aparát, srdce a cévy, řepa omlazuje a zpevňuje pokožku, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Ženám může pomoci v době přechodu a při menstruačních problémech. Pozitivní vliv má i na náš zrak.

Lepší sportovní výkony díky červené řepě

Mnohem zdravější a bezpečnější než kofein a jiné látky, jimiž se dopují sportovci před svými výkony, je opět červená řepa. Stačí si dát pouze dva šálky červené řepy před tréninkem a tělo sportovce dostane obrovské množství prospěšných látek. Ty mu pomohou zvýšit jeho sportovní výkon a naopak snížit množství kyslíku, které si tělo žádá během fyzické námahy.

Látky obsažené v červené řepě pomáhají zvýšit sportovní výkony

Červená řepa nám může pomoci také při alergiích, mykózách nebo při rekonvalescenci po borelióze či klíšťové encefalitidě.

Pokud vás ani tento výčet účinků nepřesvědčil, napadá mne ještě jedna vlastnost. Červená řepa prokazatelně zlepšuje duševní pohodu a vyvolává dobrou náladu! Tak proč ji tedy nezkusit?

Na závěr však jedno "ale"

Kvůli vyššímu obsahu cukru, by červenou řepu měli s rozumem konzumovat diabetici a také ti, kteří se léčí s močovými kameny.

Komentáře

Obrázek uživatele David Frydrych

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mohu červenou řepu míchat s grepem, pomerančem a citronem.Bylo nám doporučeno k užívání k léčbě nádoru prsu u ženy?Nemohu najít jestli tato kombinace nesnižuje účinek červené řepy v léčbě?Jen jsem se dočetl, že Červená řepa nesmí být kombinována s plody, které obsahují antokyany a které ovoce obsahuje nemohu najít?Moc děkuji za odpověd D.F. david.frydrych@volny.cz

Obrázek uživatele Chvajda

Dobrý den,
mohu se optat, zda tyto příznivé účinky má také červená řepa zavařovaná, co se dá běžně koupit v obchodě , nebo pouze syrová ???
Přiznám se, že zavařovanou mám velmi ráda, syrovou sním, ale napochutnám si a proto ji nevyhledávám....
děkuji za odpověď a přeji krásné dny !
Chvajda

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist