10 tipů, jak si vylepšit cukroví

10 tipů, jak si vylepšit cukroví
Vánoční svátky jsou obdobím, kdy bychom si měli odpočinout a načerpat síly do dalšího roku. U některých z nás je vánoční čas spojen s přemírou konzumace jídla a pití. Abychom svátky přežili bez větší újmy, nabízíme několik tipů, jak si trošku odlehčit alespoň při ochutnávání cukroví

K vánocům neodmyslitelně patří vůně vanilky nebo skořice při přípravě cukroví. Samotná příprava těchto sladkostí může představovat rituál, kdy se rodina sejde, užívá si společný čas, při kterém vznikají nejrůznější laskominy. Není cílem si cukroví zcela odepřít, spíš si pohlídejte množství, dobu konzumace a kvalitu surovin.

Vánoční cukroví
Vánoční cukroví

1. Po večeři už ne

Dejte si pár kousků v dopoledních a odpoledních hodinách, po večeři raději ne, pokud si hlídáte linii. Cukroví doplňujte postupně na malé talířky nebo tácky, budete mít tak větší kontrolu, kolik jste toho ve skutečnosti snědli.

Reklama

2. Použijte celozrnnou mouku

U pečených druhů cukroví se většinou neobejdete bez mouky. Bílou pšeničnou mouku lze z jedné třetiny nahradit celozrnnou moukou, aniž by došlo ke změně chuti. Nabízí se celozrnná mouka žitná, ale zkusit můžete i rýžovou, sójovou nebo pohankovou.

Celozrnná mouka
Celozrnná mouka

3. Cukr nenahrazujte náhradními sladidly

Ta jsou určena výhradně pro diabetiky, navíc při pečení mohou ovlivnit chuť cukroví. Je jedno, jestli máte cukr bílý, hnědý, řepný, třtinový nebo třeba med. Chemicky se jedná o tutéž látku - jednoduchý cukr sacharózu. To se týká i agávového nebo datlového sirupu, tam pro změnu vyskytuje vysoký obsah jednoduchého sacharidu fruktózy. Obecně vysoká spotřeba jednoduchých sacharidů nepřináší tělu žádný užitek, proto pečte s polovičním množstvím, než je uvedeno v receptu.

4. Používejte kvalitní máslo

Tuk je nositelem chuti a při pečení se ho spotřebuje relativně velké množství, což může být problém v příjmu energie, protože tuky mají dvakrát vyšší kalorickou hodnotu než sacharidy a bílkoviny. Rozhodně je však lepší použít kvalitní máslo než méně kvalitní ztužené pokrmové tuky. Řiďte se pravidlem, že o co víc je tuku v těstě, tím by pak krém měl být lehčí - s tvarohem, kysanou smetanou apod.

Čerstvé máslo
Čerstvé máslo

5. Odlehčete krémy přidáním ovoce

Náplně a krémy mohou být rovněž vydatné na energii, zvlášť když je základem máslo. Odlehčete krémy přidáním namočeného sušeného ovoce, tvarohem, kysanou smetanou, pudinkem či želatinou.

6. Zkuste nahradit vejce

Vejce se používá, aby těsto drželo. Místo vejce můžete vyzkoušet přes namočená lněná či chia semínka, pohanku nebo ovesné vločky a těsto vám také bude držet pohromadě.

Chia semínka
Chia semínka

7. Připravte i nepečené druhy cukroví

Použijte různé druhy namočeného sušeného ovoce, semínek a namletých ořechů. Kuličky nebo jiné výsledné tvary spojte malým množstvím medu. Získáte tak mnoho variant cukroví.

8. Nebojte se experimentovat se surovinami

Místo kakaového prášku zkuste karob, obalit kuličky můžete v matcha tea, sezamových semínkách nebo v máku. Pro ty odvážné můžete do těsta přidat uvařené fazole, batáty, mrkev, dýni hokkaido nebo červenou řepu. Cukroví tak obohatíte o vlákninu a další cenné látky, bude barevné a získá netradiční chuť.

9. Zapojte děti

Pokud máte malé děti nebo vnoučata, zapojte je do procesu přípravy cukroví. Děti rády pomáhají a za ten pocit radosti v jejích očích i ten nepořádek v kuchyni za to stojí ;-).

10. Hlavně v pohodě

Své výtvory si vychutnejte s radostí a láskou. K cukroví patří dobrý čaj nebo kvalitní káva, nejlépe však bez cukru.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist