Recept: Bezlepkové perníčky

Bezlepkové perníčky
Oblíbené pečivo s vůní skořice, badyánu a medu dokáže potěšit nejen mlsný jazýček, ale v rukou šikovného pekaře se promění v malé umělecké dílko. Perníčky jsou bezlepkové
Suroviny: 

200 g bezlepkové směsi NOMIX NOMINAL koupit on-line

1 vejce

80 g moučkového cukru

30 g tuku

60 g medu

1/2 polévkové lžíce mletého perníkového koření

1/2 čajové lžičky sody

Tip: V tomto receptu jsme použili bezlepkovou směs na pečení NOMIX. Přečtěte si proč

Med i tuk rozehřejeme a důkladně promícháme s ostatními ingrediencemi. Těsto pak zabalíme např. do mikrotenu, aby neokoralo, a uložíme v chladnu (nejlépe aspoň do druhého dne).

Reklama

Těsto rozválíme na dobře pomoučené ploše (je velmi vláčné) na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu (buď s pečným papírem nebo vysypat) při teplotě asi 160-170°C. Použijeme spodní a horní ohřev, nikoliv cyklotermický režim, aby se perníčky zapékaly pomalu a postupně. Pečeme asi 12-15 min. (podle velikosti ). Ihned po upečení lehce potíráme rozšlehaným vejcem s trochou vody, aby perníčky získaly lesk. Takto jsou připravené ke zdobení cukrovou polevou. Pokud budeme perníčky potahovat čokoládovou polevou, není třeba je potírat vejcem.

Bezlepkové perníčky
Bezlepkové perníčky

Pro inspiraci

K přípravě cukrové polevy použijeme 140 g moučkového cukru, který přesijeme přes velmi jemné sítko (nebo punčochu), aby neobsahoval velké krystalky, které by nám při zdobení ucpávaly špičku. Cukr ušleháme do pěny s jedním bílkem. Pokud se nám zdá poleva příliš řídká, přidáme trochu cukru. V opačném případě přidáme pár kapek citrónu. Někdo přidává do polevy i trochu škrobové moučky. Polevu naplníme do kornoutku z celofánu nebo jiné zdobičky a ...fantazii se meze nekladou.

Obrázek uživatele Sylva Kurečková
Ing. Sylva Kurečková
Technolog potravin
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele Eva Dojčarová

Doporučuji při přípravě cukrové polevy, prosívat i bílek i citron, prostě všechno prosívat i víckrát...:)

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist