Celiakie, neboli celiakální sprue či glutenová enteropatie, je chronické zánětlivé onemocnění střeva autoimunitního charakteru, které je geneticky podmíněno. Jedním dechem je nutné dodat, že celiakální sprue není alergií, ale potravinovou intolerancí na lepek. V těle celiaka, který přijímá lepek, probíhá reakce vůči buňkám střeva s atrofií klků.
Příznaky a diagnostika
Celiakií trpí dvakrát častěji ženy než muži. Celiakie je někdy klinicky bezpříznaková, potom je její rozpoznání velmi obtížné. Další forma onemocnění se projevuje bez typických gastrointestinálních obtíží a klinicky se objevují anémie, nebo například nevysvětlené neurologické obtíže. V případě aktivní formy je příznaků celá řada, ale taktéž nemusí být jejich rozpoznání jednoduché. Často se objevují zapáchající průjmy, ale část pacientů má problémy i se zácpou. Lidé špatně celkově prospívají, jsou unavení, ztrácí hmotnost, mají často menší vzrůst atd.
Další velkou skupinou příznaků jsou symptomy vzniklé na podkladě nedostatku mikronutrientů. Typicky anémie, osteomalacie a krvácivé projevy. U těžších forem se vyskytují neurologické příznaky. Někdy se na celiakii může vyslovit podezření i v dermatologické ambulanci. Pokud lékař odhalí kožní změny zvané dermatitis herpetifomis Duhring, doporučí vyšetřit pacienta na celiakií. Pokud je nález pozitivní, tak v léčbě kožních změn napomůže dodržování bezlepkové diety.
Celiakie se diagnostikuje jak u dětí, tak u dospělé populace. V dospělosti je nejčastěji diagnostikována ve 30. až 40. roce. Diagnosticky velmi hodnotné jsou klinické příznaky, podle kterých je možné uvažovat o celiakii. Dále se provádí krevní vyšetření (stanovení protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomyziu). Velmi důležité je provedení enterobiopsie s pozitivním nálezem. Jako poslední kousek do skládačky musí pasovat pozitivní odpověď na bezlepkovou dietu.
Bezlepková dieta - jediná forma léčby
Jediná účinná léčba celiakie je dodržování bezlepkové diety. Z přijímaných potravin je nutné vyřadit všechny potraviny, které obsahují lepek. V praxi jsou to potraviny, které obsahují pšenici, žito, ječmen a pro striktní dodržení i oves a produkty obsahující oves.
Při zjištění onemocnění není většinou střevo v dobrém stavu a proto se doporučuje na určitou dobu omezit konzumaci smažených a velmi tučných pokrmů a také se omezuje mléko a mléčné výrobky. Vše záleží na individuální snášenlivosti jedince. Postupem času bude moci nemocný konzumovat tučné pokrmy i mléko a výrobky z něho bez omezení. Je potřeba je začít po určité odmlce znovu pomalu zařazovat do jídelníčku. Nezapomínejte, že mléko a mléčné výrobky jsou pro člověka dobrým zdrojem vápníku, proto je vhodné tyto potraviny konzumovat.
Vápník lze získat i z některých nemléčných potravin, jako je například brokolice a mák, ovšem množství příjmu těchto potravin obvykle bývá nízké oproti množství mléka a mléčných výrobků, které jedinec přijímá. Vhodným zdrojem vápníku jsou tvrdé sýry, které většinou nezpůsobují problémy ani pokud je doporučeno omezit příjem mléka a mléčných výrobků. Důvodem je nízký obsah laktózy, která může u některých jedinců se střevním postižením podporovat průjem.
V bezlepkové dietě se uplatňují dvě skupiny potravin. Jsou to potraviny přirozeně bez lepku a potraviny bezlepkové po úpravě. Potraviny přirozeně bez lepku jsou rýže, proso, kukuřice, pohanka, amarant, brambory, zelenina, ovoce, ořechy, maso, mléko apod. Potraviny označené jako potraviny s velmi nízkým obsahem lepku nesmí obsahovat více jak 100 mg lepku na 1 kg potraviny a potraviny s obsahem lepku 20 mg na 1 kg jsou označovány jako bez lepku. Bezlepkové potraviny mohou být označeny mezinárodním symbolem "přeškrtnutý klas".
Celiak by měl mít na mysli i možnost skrytého lepku v potravině. Například ve zmrzlině, konzervách, sušenkách, uzeninách apod. Pro lidi s celiakální sprue a pro rodiče malých pacientů je nutné se naučit číst etikety potravin a naučit se rozpoznávat potraviny vhodné a nevhodné.
Dietu je nutné dodržovat, aby bylo střevo schopné vstřebávání a předešlo se tak jak nepříjemným průjmům, tak karencí vitamínů, minerálních látek, ale i makroživin. Celiakální sprue je prekancerózou, může být tedy předstupněm pro rakovinu. Lidé, kterým byla diagnostikována, by měli myslet na sebe a dodržovat potravinové omezení. Dieta může být někdy nepříjemná, ale myslete na svoje zdraví. Dieta vás naučí kupovat často kvalitnější výrobky, které budou zpravidla chutnější. Naučte se bezlepkovou dietu využívat a možná si nakonec svoje dietní omezení budete užívat.
Citace:
SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505 s. ISBN 978-807-2626-762.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
PAVELKOVÁ, Kateřina a Pavla BUREŠOVÁ. Celiakie, bezlepková dieta: Lepek a bezlepková dieta, jak se celiak může chránit. [online]. [cit. 2012-11-23]. Dostupné z: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000147&nid=11325&chnum=2
Autor článku: Nikola Trenzová, vydáno 26. 11. 2012