Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je velmi lahodná houba, která je navíc i nesmírně prospěšná našemu zdraví. Přečtěte si o ní zajímavé informace v následujícím článku

Ačkoliv pokusy s pěstováním hlívy ústřičné (lat. pleurotus ostreatus) u nás začaly již v 60. letech a v polovině 80. let její produkce v Československu dosáhla vrcholu, stále se této dřevokazné houbě nepodařilo probojovat na náš jídelníček tak, aby se stala jeho běžnou součástí, tak jako je tomu například u žampiónů.

Reklama

A je to velká škoda, protože hlíva ústřičná je nejen velmi lahodná houba, ale také nesmírně prospěšná našemu zdraví.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Prospěšnost Hlívy ústřičné

Hlíva totiž obsahuje specifický glukan (který po této houbě získal i své jméno) pleuran. Ten zvyšuje aktivitu imunitního systému a podporuje i protivirové a protizánětlivé vlastnosti organismu. Kromě toho je v hlívě ústřičné obsaženo i mnoho vitamínů, proteinů, sterolů, mastných kyselin a stopových prvků.

Konzumace hlívy pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi

Díky tomuto koktejlu zdraví prospěšných látek konzumace hlívy ústřičné pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, pomáhá předcházet infekcím, působí protizánětlivě a pomáhá při křečových žilách a bércových vředech.

Kde Hlívu ústřičnou získat

A kde je tedy možné tento zázrak přírody sehnat? Způsobů, jak se dostat k hlívě, je hned několik. Tak jako i u ostatních hub můžeme na hlívu vyrazit do lesa, kde se s ní setkáme od léta do zimy (a při mírných zimách ji můžeme nalézt dokonce i na jaře). Protože je hlíva dřevokazná houba, hledejte ji růst na kmenech či pařezech listnatých stromů. Je také možné si hlívu koupit v obchodě s potravinami. Tam se s ní ale setkáme mnohem vzácněji, než s tradičními žampióny, a je nutné ji hledat spíše v supermarketech s širokým sortimentem.

Využití hlívy ústřičné v kuchyni
Využití hlívy ústřičné v kuchyni

Nakonec tu máme variantu pro milovníky zahrádek. Hlívu si totiž můžeme vypěstovat i doma na zahradě nebo ve sklepě. Ačkoliv naočkování vhodného dřevěného špalku podhoubím hlívy ústřičné od nás vyžaduje trochu více práce, budeme brzy odměněni výsledkem v podobě tří až pětileté sklizně hlívových plodnic.

Kromě čerstvé hlívy je ovšem také možné koupit si prášek ze sušené hlívy ústřičné v podobě nejrůznějších doplňků stravy. Nelze ale pochybovat o tom, že z této zdravé houby budeme mít mnohem větší potěšení, když si ji sami připravíme do podoby chutného pokrmu a učiníme z ní součást našeho každodenního jídelníčku. Hlíva skvěle chutná jenom tak na drobné kousky nakrájená a osmažená na pánvičce s kmínem, ale můžeme s ní připravovat i polévky, omáčky, těstoviny, špízy a prostě ji přidat všude tam, kde bychom použili žampióny nebo jiné houby.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist